Furt na stejné vlně

..to znamená, že se stále nic moc nedaří. Zkouším načapat muflonky s mladými, vábení kulíška už jsem zavrhl. Při těch mnohdy marných vycházkách se snažím aspoň absťáky mírnit nějakými ptáčky. Hlavně tedy králíčky.



Ti obecní spolupracují o něco lépe než ohniví, u těch se mi stále nedaří podle představ. A nepodařilo se mi ani dobře zdokumentovat jednu situaci, kterou jsem ovšem rád zažil. Naše Ketyna má už 12 let a byla v únoru na dost náročné operaci. Teď po několika týdnech se naše důchodkyně dostává do jakés kondice ( jasně, už nebude lítat jak před lety) a to mi potvrdila při jedné vycházce, kdy si sama v louce objevila lišku a na téměř 100 metrovou vzdálenost ji i "docvakla".Na focení daleko a k tomu zvlněný vzduch, jak jinak.



No a teď ti ohniváci, ti mi dávají zabrat. Ještě před dvěma týdny docela reagovali na nahrávku, teď už se neukazují. Ale i když "fungovali", udělat dobrou fotku je kunšt. Neradi se ukazují v krajních partiích lesa či mezí.



Nakouknul jsem i k řece abych zjistil, zda skorci nestaví hnízdo na skalce jako kdysi. Nestaví. Jsou tam, ale kde budou hnízdit, nemám šanci zjistit. A trefit místo, kde by mohli sednout je 1:100.



Často chodím ke spodním loukám a doufám v setkání s muflony. V dubnu se zde pravidelně ukazovala tlupa s mladými. Posledních cca 5 let se jejich chování ale poněkud změnilo, příčinu neznám. Kdysi vytáhli na louky i několikrát denně a když byli zrazeni, do pár hodin byli zpět, jen na jiném místě. Nyní to vypadá, že třeba dva dny po sobě se na louce ukáží ale potom třeba 10 dní vůbec. Podnikl jsem několik večerních čekaných při nichž se mi jednou ukázal jen mladý beránek s mladou muflonkou a ještě daleko.



A jednou k večeru jsem si, bohužel, tlupu zradil ještě než vyšla do luk. Tak jsem za vděk bral i mlynaříkem.

Jedno ráno jsem se donutil k pokusu na horních loukách v naději, že tam budou berani. Nebyli. Naštěstí tam bylo trio mladých srnečků a tak úplně na prázdno to nebylo. Ale zase jsme se potýkal s problémem tetelícího se vzduchu, jako snad v tomto období při slunečném teplém počasí pokaždé. Ráno i večer.



Další podvečer jsem s Ketynou vyrazil po dešti a tentokrát jsme voliil postup z vrchu lesem. A hele, sotva sejdeme k louce, vidím tlupu holé mufloní zvěře jak kluše kolem meze dolů k břízkám. Kolem té meze, ve které jsem po čtyři večery na ně marně čekal! Musel jsem se krást loukou dolů a než mě odhalila krajní muflonka, měl jsem možnost pozorovat asi 20ti člennou tlupu holek s prcky. Těch bylo asi 7.



Ta poslední je výřez omladiny z předešlé. Tak nějak bych si představoval mít reálný obraz v hledáčku. Čili zase daleko. Příští ráno se mi náhodně do hledáčku dostala liška. A ta byla blízko. Ale pro změnu mezi námi byl keřík a fotky tím utrpěly. Ale tak aspoň nějaký zážitek;o)

  1. Ahoj kamaráde.
    Prohlížím, čtu a jsem rád, že aspoň někdo je v kontaktu se zvěří, ptactvem a má hezké fotky i se zážitky.
    Ta liška na závěr tvého reportu je SUPROVÁ !!!
    S pozdravem Václav. 🙂

    Václav
    Duben 22, 2024
  2. Ahoj Martine,
    tož fakt, ty tvoje fotky za nic nestojí :-))))
    Liška s Ketynou je supr, kdo jiný má taková setkání? Je to milé.
    Skorec v řece an šutru je dobrý, prima říční atmo.
    Poslední srneček je supr, škoda toho teplého luftu o ostatních. Ale i tak fajn.
    Samozřejmě muflonky, to mi docela v „mém“ rajonu chybí, nedaří se.
    A liška s úlovkem nakonec je mazec!!

    Mouka
    Duben 22, 2024

Napište komentář