Konec více než šestileté známosti

O jakou že to známost jde? Jasně, že o specifického muflona, který dostal jméno Šašek. To jméno mu přidělil kamrád Mouka, když viděl kdysi před lety na mém webu tuhle fotku.



Na podzim 2017 to bylo poprvé, co si uvědomuji setkání s tímto muflonem. Od té doby jsme se potkávali často, každé jaro jsem se těšil, uvidím-li ho. Jeho atypické toulce byly zkrátka od ostatních tak odlišné, že ho v tlupě nešlo přehlédnout. A jak šla léta, počal jsem sledovat trochu i jeho podivné chování. Už jsem o tom jistě někde psal, ale teď to tak nějak shrnu. Od doby, kdy bylo jisté, že má Šašek minimálně 4 roky, očekával jsem nějaké jeho aktivity v době říje. Nikdy nic takového se nestalo. Nikdy neběhal s partou ostatních za říjnou muflonkou, většinou byl někde bokem a bez zájmu. Navíc by podle jakýchsi pravidel měl po pátém roce věku chodit po revíru občas s partou starších matadorů, ale on byl vždy s tlupou muflonek a mladých beránků. Zkrátka se vymykal normálu jak v trofeji tak v chování. Jediné, co pasovalo do klasického chování beranů, bylo občasné pošťuchování toulcemi s jinými mladíky ( jako např. na 4. fotce níže).

Jak jsem předeslal, první fotka vznikla v listopadu 2017. No a pojďme dál. Tedy do let 2018 -23, kdy jsem se snažil dokumentovat jeho vývoj. Tady jsou dokumentační fota.



Občas se mi zdálo, že u některých mladých muflonů vidím ty podivné Šaškovské geny, jak tvar rohů tak i hlavy nebo postavy. Teď už vím, jaký to byl omyl! Každopádně Šašek byl v těle urostlý a v srsti dobře zbarvený muflon s poměrně výrazným sedlem.



A proč tohle vše vlastně řeším? Přišlo to, co se dalo dříve nebo později čekat. O tomto víkendu totiž proběhla velká komerční naháňka v mém revíru a Šašek to bohužel odnesl ( jako další desítky kusů různé jiné zvěře veškerých druhů, zabité za Eura od cizích střelců bez vztahu k lokalitě a zdejší zvěři - ANO, tohle je dnešní Česká myslivost, zapsaná jako evropské kulturní dědictví !!!). Čili Šašek byl zabit nějakým bohatým Dánem, který nemá tušení, co to vlastně zastřelil a já přišel o zajímavost a možnost dál pozorovat jeho vývoj. Ale jedno pozitivum tady je. Díky ulovení tohoto muflona teď vím, že Šašek byla v podstatě muflonka! Ano, opravdu, kolega, který jel okolo výřadu po naháňce si ho měl možnost prohlédnout. Muflon neměl ráže ani střapec, měl ale samičí pohlavní orgán. Takže záhada zvláštního vzezření i chování mého Šaška je odhalena. Zkrátka to byla hříčka přírody, jakýsi sterilní hermafrodit. Možná muflonka s chlapskými hormony, kdoví. Každopádně už není a já musím chtě nechtě uzavřít náš více než šestiletý vztah. Bude mi chybět...

Na závěr fotky z letošního roku, poslední je z prosince.



P.S. hledal jsem v dlouho v archívu nějaký důkaz, že je to kluk, čili fotku se zřetelným střapcem, ale nenašel. Pro porovnání dám fotku jiného mladého berana v letní srsti foceného ve stejnou dobu jako Šašek focen na snímku 03/2018. UŠaška střapec nevidno, u tohoto ano.

  1. Martine ahoj.
    Na podzim jsme se spolu bavili, jak to bude dál se šaškem a další zvěří v revíru, kde Šašek žil(a). Co čtu těch pár řádků, si mě umíš představit, jak mě nadzvedne ke vzteku „dnešní myslivost“!!!
    A taky, nechápu, co je to za dědictví, které umožňuje takovou lumpárnu s lovem zvěře, jak v hospodaření se zvěří, tak hospodaření s lesy!!!
    Nic, končím, jdu si dát panáka na počest ne jen Šaška-ové,
    ale celkově – na nebohou zvěř !!!!
    🙁

    Václav
    Leden 19, 2024
  2. Ahoj Martine,
    tak já si říkal, kdy něco napíšeš. No jo, bohužel se stalo. Ale máš (aj my s tebou) s ním parádní zážitky a fotky. Dík za ně!
    Když jsem viděl jeho první fotku, hned se mi vybavil šašek :-).

    Mouka
    Leden 17, 2024

Napište komentář