Kulíškování

Tohle je jedna část z mých revírů, tady kdesi v jednom malém kousku lesa se mi již druhý rok po sobě poštěstilo najít a sledovat hnízdění malinké, leč srdnaté sovičky.



Po náhodném nálezu kulíšků je jasné, že počala má téměř denní sledovačka. letošní lokalita je něco přes kilometr jinde než ta loňská ale zajímavé je, že je vlastně v ose, tedy u stejné cesty.Vloni hnízdili kulíšci v jasanu, letos ve smrku. Obě dutiny jsou po strakapoudech. A velmi zajímavé je i to, že letošní hnízdění probíhalo o témeř přesně měsíc dříve a mělo i lehce jiný průběh. Hned druhý den po nálezu jsem se k nim vypravil i s Vaškem. A opět, což je zajímavé, ihned po příchodu, našli jsme kulíška na kořenu po vývratu jako byl den předtím. Jen tentokrát neměl kořist. Nikdy poté se to už nestalo.Byl také zmáčený jako včera, patrně kořen sloužil jako trhaniště a sušák (bylo po deštích).



Od té doby ten kousek smíšeného lesa byl mou denní zastávkou. Kulíšci krmili, snažil jsem se rozlišit samce a samičku, šlo to těžko. Jedinou indicíí byl pro mě fakt, že údajně samec nezalétá do dutiny. Takže když se obejvila sovička, která po čase buď s kořistí nebo i bez ní zalétla do smrku, označil jsem ji jako mámu.Ta také občas vynášela odpadky z hnízda.



Naopak se stávalo, že přiletěl kulich s kořistí, minuty popískaval a popolétal na různé stromy a nakonec zmizel. Jednou jsem si všiml, že než odletěl do lesa, přišpendlil nějakým způsobem myš na větev. To jsem si vysvětltl tak, že to byl samec, který volal samičku pro kořist a když se nějakou dobu nedovolal, nechal ji tam a letěl po svém. Z předešlého je zjevné, že při mém objevení hnízda už byli mladí nějakou dobu vylíhnutí, ovšem nemám tušení jakou. Proto mi docela zatrnulo u situace, kdy samička (a tady jsem nepostřehl, zda do hnízda něco přinesla či ne) vynesla z dutiny nějaké holé ptáče s nápadně dlouhými pařátky. přebral jsme si to tak, že to mohlo být třeba jedno uhynulé mládě.



Jenže tahle teorie dostala trhlinu, když se 4 dny na to počala u otvoru pohybovat občas hlavička některého z mladých.Že by se za 4 dny mláďata opeřila? Nebo to holátko bylo nějaké nedochůdče, co se vylíhlo později? Nevím.



Další zajímavostí, tedy alespoň pro mne, byl fakt, že kulíšci nosili v naprosté převaze hlodavce. S ptačí kořistí jsem je viděl jen jednou, i když asi ji nosili častěji, vzhledem k peří okolo stromu a také vynášeným odpadkům. Ale myši zkrátka vedly.



A další poznatek - když se objevil rodič s myší, tak nejprve seděl a myš nějak zpracovával. Až potom ji odnesl do hnízda nebo nechal na větvi. A tihle hlodavci těsně "před podáváním" nikdy neměli obličej! Ne že by jim chyběla celá hlava, chyběl jen čumák, ušiska na kořisti zůstala.



Tohle jsem si opět vysvětlil po svém - buďto to dělali proto, aby si mladí při hltání neublížili o ostré myší hlodáky, nebo se sami takto staří dostávali k výživnému mozečku??? Ať tak či tak, může to být i jinak;o) Z dutiny se ozývalo několikero pískání, ale každým dnem se zdálo, že je toho pískání méně. A i přílety starých se prodlužovaly. To mě navedlo k myšence - a opět nejasnost - že mladí opuštějí hnízdo postupně. Když jsem přišel na místo v neděli večer, už nějakou dobu tam seděl Vašek. Viděl přílet před hodinou, já s ním a pak sám jsem poseděl ještě skoro další dvě a žádný kulich už nepřiletěl. A z dutiny už bylo jasně slyšet pískání jen jednoho mladého. No a druhý den ráno už bylo ve smrku ticho. Takž to ten poslední vyletěl v noci? Nevím, mám v tom zmatek. Logicky bych řekl, že v těsné blízkosi rodného stromu budou mladí někde posedávat a žadonit o potravu, ale žádné mládě jsem nenašel a dokonce ani neslyšel. A tak mě napadlo napodobit to pískání. A skutečně po nějaké době přiletěl starý kulíšek s myší a hledal, komu ji dát. Nakonec ji opět nechal na stromě a zmizel. To bylo poslední mé setkání s těmito prcky.



A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Při pohledu na mladé v dutině jsem si byl jistý, že ještě nějaký týden budou v hnízdě. Vypadali totiž ještě dost "neuhlazeně", peří nevyzrálé, umaštěné. Omyl. pro srovnání vkládám snímky letošního a loňského mladého těsně před vylétnutím. Myslím, že rozdíl je celkem patrný.



Jelikož se odhnízdilo dříve, než jsem čekal, nepovedlo se mi realizovat plán pořídit snímek při vletu samice do dutiny, vždy jsme to nestihl a až jsem si konečně vymyslel systém, nebylo co fotit:o)



Ale to je moje chyba, kterou už asi nenapravím. Ale to vůbec nevadí. Jsem rád, že jsem tohle vše vůbec mohl prožít, sledovat a taky trochu dokumentovat.

  1. Také musím smeknout před krásným příběhem kulíšků.
    Fotky skvělé, i když (někdy) to kulíškům neslušelo. Ta záhada s hlavičkou myšky je zajímavá, třeba je to jako u lidí, někteří mají také rádi rypáček a ouška u prasat. :o)) Hezké dny a další úžasné příběhy :o))

    Květa
    Červen 7, 2023
  2. Opět moc hezké povídání a krásný fotky.
    Díky za nakouknutí do Tvého světa 🙂
    Zdraví Jana

    Jana
    Červen 4, 2023
  3. Martine moc pozdravuji.
    Máš to parádně popsané a musím jen souhlasit.
    Fotky se mi líbí – paráda.
    S kamarádským pozdravem Václav.

    Václav
    Červen 3, 2023
  4. Zajímavé povídání a super dokumentace, Martine!

    Mouka
    Červen 1, 2023

Napište komentář