Měsíční „sběr“

Tak jsem se protloukl dalším měsícem s opět nevýrazným úspěchem. Tedy myšleno tak, že se velmi natrápím, než se cosi jednou za čas podaří a prodlevy jsou veliké. Těšil jsem se na muflony, ovšem ty doby jistoty jarních setkání jsou už asi pryč. Nějaké březnové pokusy byly naprosto marné, stejně tak hledání kulíška. Jediná jistota jsou dva srnci na řepce za městem. Když mám absťák, skočím tam. Jsou to flegmatici, kteří patrně navykli lidskému ruchu v okolí již vloni. Lehávají v malém remízku zabordelném odpadky hned nad silničkou. Když jdu k nim, jen popojdou, odběhnou krátce jen v případě, že zakleknu nebo zalehnu. Pokud ale volně popocházím v poli, nechají mě přijít i na 20 metrů. A já mohu pozorovat jak se vyvíjí paroží. Menší ale starší srnec už 23.3. začal pomalu vytloukat.Větší, mladší a v kondici horší ještě ne.



Za pět dní proběhla další kontrola, starší už skoro vytlučeno, druhý ani náznak.



No a počátkem dubna už starší srnec na řepce nebyl. Škuban zůstal osamocen. 6.4. pózoval ještě v lýčí, když se s ním chtěla kámošit Ketyna, za 4 dny už měl vytlučeno.



Tak tolik o poloochočených srncích za městem. V lese to začíná ožívat, ovšem počasí nepřeje. Když se nedaří se zvěří, bavím se králíčky.



No a stále hledám muflony. Tedy ne nijak intenzivně, ale občas se poohlédnu. Zatím se mi podařilo potkat v jedné pasece 7 muflonek. A to je vlastně vše co se muflonů týká.



Pro zpestření se mi včera ukázala skupinka daněl v čele s Bílou paní. Sice se daňci motali na vrcholku paseky v buřině ale na chvilku se ukázali i v mezeře. Potěšilo mě to, ne že ne.



No a dnes jsem překvapil po ránu párek srnčího v kraji louky u lesa, ovšem vznikl jen dokument, víc možností mi nedali.



A to hlavní na závěr : Po roce a jednom dni jsem se dočkal na stejném místě kulíška. Konečně! Není to ten, kterého jsem vloni šmíroval i při hnízdění, je to loňský kulich z jiné lokality, kde se mi vloni podařil jen jednou. Mám radost, je to kulíšek z divokého kusu přírody, kam se nedá dojet autem ( loňští hnízdící jsou z lokality u lesní asfaltky, stačilo jen vystoupit a fotit) a musí se kilák terénem.



Tak to by bylo. Tak snad se cosi dalšího povede a uvidíme se brzy;o)

  1. Jejda, já tady zapoměl poděkovat za návštěvy:o(
    Tož díky !

    Martin
    Duben 30, 2023
  2. Ahoj 🙂
    A pak, že nic nemáš 🙂
    Líbí se mi všechny fotky a příběhy si umím domyslet 🙂
    S pozdravem Václav.

    Václav
    Duben 15, 2023
  3. Nádherný fotky Martine, asi nejvíc se mi líbí kulíšek na druhé fotce 🙂
    Zdraví Jana

    Jana
    Duben 13, 2023
  4. Nojo, nádhera všeho druhu, Martine!
    Už se v tom svém rajónu dávno vyznáš a máš ho „našlapaný“. A víš, jak toho využít, to je hlavní.
    Parádní fotky, nejvíc kulich!

    Mouka
    Duben 12, 2023

Napište komentář