Listopad

Tak jsem po čase tady abych probral, co se událo během listopadu ( tedy zatím, ale tuším, že víc toho do konce měsíce stejně nebude). A opět mohu být velmi stručný. Bída a bída. Začátkem měsíce se stal zázrak a já potkal zvěř! Jedno ráno mladičkého daňka, který vyskočil v mlze na lesní linku z porostu, když mě slyšel asi. Chvíli stál jak socha, špatně mě viděl a vítr jsem měl dobrý.



Byl jsem rád jako bych vyfotil velkého jelena. Po takové době konečně cosi. No a další ráno, to bylo ještě horší počasí. Deka, pošmourno, trochu větrno. Tentokrát se mi úplně náhodně podařilo dostat se mladému jelenovi na pár kroků. Jdu už po celkem dlouhé šoulačce oklikou zpět po jedné z četných linek a naráz koukám na tělo vysoké u mlaziny v kraji zarostlé pasečky. Měl jsme špatný výhled, musel jsem risknout dva tři úkroky abych zvěř viděl bez clony a čekal, až zvedne hlavu. A jo, je to s parožím, to je lepší;o) Stihl jsme jen pár cvaknutí na cca 250mm, když to vpravo kousek přede mnou zalámalo. Laň, která stála v houštině a o níž jsem neměl potuchy strhla i dvanácteráčka a já mám tak jedinou pózu. Ale díky i za to!



No a jelikož další rána zase nic a nic, založil jsem újeď na svém obvyklém místě, ať mám co dělat. Hned druhý den po založení jdu omrknout, zda už někdo našel dobrotu a z kraje lesa koukám, jak se zvedá jestřáb i s návndou v pařátech a mizí v lese naproti. Začal jsem tedy s čekanými, občasnými tedy. A jak jinak, jedinými modely byly sojky.



Ale věděl jsem, že tu a tam k újedi zavítá i káně. Té jsem se dočkal až o pár dní později, zrovna v den, kdy napadl první sníh.



Dalšího káněte jsem se dočkal, až ten sníh zase mizel, jestřáb se neukázal.



No a to je vše, co se v listopadu událo. Tedy krom toho, že jsem se stal dědkem a že jsem se dozvěděl, že můj letošní jelen z říje, onen velký desaterák, už nikdy nezatroubí. Bude viset u kohosi na stěně v hale...

  1. Na tu bídu jak píšeš se Ti dost povedly fotky. Sojky máš v parádních barvách a světle, jeleni a dravci ti jdou vždy, ale super, že jsi je nalákal. Také se přidám ke gratulaci, tak vítej mezi námi :o))
    Přeji hezké světlo, úlovky i jízdu s kočárkem :o))

    Květa
    Prosinec 6, 2022
  2. Ahoj. Tak k dědovi samo gratulace veliká a hlavně ať všem zdraví slouží. No a Tvoje bída 🙂 fotografická je fajnová moc.
    Rád se vždy kouknu páč sám teď moc času nemám.

    Měj se.

    Jirka
    Prosinec 4, 2022
  3. Díky za zastavení kamarádi, a taktéž za gratulace ( ale jak píše Mouka, já na tom zásluhy nemám;o)
    Ulovený jelen mě mrzí, ale co se dá dělat. Byl lovný a někdo měl štěstí, že mu vylezl. A údajně to bylo obrovské zvíře ( 180 kg a cca 180 bodů).

    Martin
    Listopad 30, 2022
  4. Ahoj,
    velká gratulace k potencionálnímu fotografovi!Újeď funguje skvěle,parádní záběry máš.Jelínekmá krásnou podobenku a opravdu je mi líto,že už nebudeme sledovat životní pouť „Krále“Tvého revíru.
    Měj se krásně a fotolovu „Zdar“

    Martin M
    Listopad 26, 2022
  5. Ale! Vítej v klubu dědků! Tobě gratulovat nebudu, zásluhu na vnoučkovi máš relativně malou :-), ale užívej si s ním!

    No a jako poslední dobou – nikde nic není, nic nepotkám …. a pak sem vylepíš parádní fotky! Ten daněk v mlze, hlava jelena, krásné sojky i káně …. poslední natahovací je dobrá :-).

    Mouka
    Listopad 25, 2022
  6. Ahoj!
    Tak za prvé – gratulace k dědovskému povýšení 🙂
    za druhé – dalo se čekat, že desaterák dlouho žít nebude a je mi to dost líto!
    Za třetí – no, abych pravdu řekl, máš opět skvělé zážitky i s fotkami. Káně je skvělá, sojka zrovna tak a dvanácterák je prostě suprovej !
    Jak k vnoučeti, tak i k fotografiím moc a moc gratuluji.

    Václav
    Listopad 24, 2022

Napište komentář