Změna objektů

Taky by se dalo říct třeba něco jako "neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil". A ta změna se týká toho, že tento příspěvek je věnován ptactvu. Téměř celý.
Ptáci nejsou příliš častým cílem mých fotografických snah,ovšem občas se o ně pokusím. Většinou jde ale o náhodu, situaci, ke které mě beztak přivede touha po "ulovení" zvěře. Ale i zde se vyjímky najdou.
Takže náhoda první:
Koncem května při toulkách za zvěří i za kůrovcem, jsem si nemohl nevšimnout nezvykle velkého množství strakapoudů křičících po lese. A tak netrvalo dlouho a našel jsem fotitelnou dutinu. Při první návštěvě jsem pořídil pár fotek rodičů, kteří sice nekrmili, zato mi nadávali velmi intenzivně. Napadlo mě, jestli staří tím neskutečným hlukem nekryjí zvuk mláďat z dutiny, aby ztížili predátorům identifikaci místa. Po pár snímcích strakapouda, jež mě stále kontroloval, jsem úkryt opustil.

Nechal jsem kryt v lese u stromu a dal strakošům čas, aby si zvykli. Většinou jim to trvá pár desítek minut, já jim dal celý víkend. No a po víkendu vesele a s jistotou kráčím k maskovačce. Ale uovej, v dutině ticho, staří mi taky nenadávají. Tak tady máme vyhnízděno! To je to úvodní "neříkej hop..."
Dalším objektem z ptačí říše je ledňáček. Ten mezi náhodná focení nepatří. Víme s Moukou kde hnízdí a byl čas to zkusit. Honzovi se minule podařilo a tak i já šel s vědomím téměř jistého úspěchu večer k potoku. Nějakou fotku už mám z dubna z doby, kdy se párek chystal hnízdit a moc problém to nebyl.

Ale tentokrát ani druhý pokus u nory nepřinášel úspěch. Ledňáčci krmili ale do nory vlétali bez mezipřistání. Jindy poletoval samec s rybkou po okolních stromech a měl zjevné obavy vletět do nory, asi jsem mu vadil. Nakonec mám jediný dokument, má trpělivost není bezmezná.
Náhoda druhá:
Mám informaci o noře s liščaty. Ta je bohužel v kanále vedoucího do příkopy u frekventované silnice. Nicméně jsem se vypravil omrknout situaci. Zjistil jsem, že lišky opravdu v okolí jsou, ovšem zcela nefotitelně. Liščata podlézají plot neobydleného objektu a tam se ztrácejí v trávě. Jediná situace, kdy se mi do hledáčku jedno z liščat dostalo byla ta, když v hustém křoví ohryzávali sourozenci zbytky srnčete. Jedno z liščat už to nebavilo a otočilo k noře.
No a k té náhodě. Mezidobí, kdy jsem čekal , zda se liščata ukáží venku, jsem trávil obchůzkou okolních zarostlých luk. Sami uznáte, že čekaná na krajnici silnice není to pravé ořechové. A jak tak kráčím polní cestou, zařve na mě chřástal asi pět metrů od koleje polňačky. To byla výzva. Vytahuji telefon, hledám nahrávku a pouštím ji. Už jednou se mi to lestos vyplatilo, jenže tehdy podmínky nebyly dobré. Dnes by mohly. A světe div se, do deseti minut chřástal chřástá snad metr ode mne. Odkládám mobil na odložený batoh a vzdaluji se pár kroků dál. Dřepnu a něvěřím, že by se to mohlo povést. A najdenou se kymácí krajní stébla trávy a ní vykukuje chřástalí hlavička.
Fotím a doufám, že ta hlava zase nezmizí. Nemizí, za ní jde ven i tělíčko. Paráda!
A co víc, do záběru mi od plic zanadává. Tedy mému LG.
A už je venku celý, vidím i ty obrovské "tlapy".
Ptáček mizi v trávě mezi kolejemi cesty a já rychle přesazuji také. Divadlo pokračuje, bohužel nefotitelně díky příliš skloněné trávě v krajích pěšiny. Chřástal obchází batoh s mobilem a vzteká se až rudne. Udělá ještě kolečko a pak odcupitá do bezpečí louky. Tak to bylo něco! Mám chřástala a vypadá to, že snad i tiskuschopná fotka může být.
Návštěvu u nory jsem ještě párkrát krátce zopakoval, bez úspěchu. Ale hlavním motorem byla snaha o další, pokud možno dokonalejší fotku tajmeného pána luk. Dle předchozích zkušeností by to neměl problém. Byl. Ani další čtyři pokusy nebyly úspěšné, chřástal na polňačku nevyšel, i když nadával jen pár kroků od ní. Inu, neříkej hop...

  1. Martine, všechny fotky máš pěkný, ale chřástal si zaslouží snad nej ocenění !!! Smekám.

    Václav
    Červen 6, 2018
  2. Chřástal je suprovej. Čekal jsem, že nějaký povídání bude, ale dal jsi si na čas 🙂 Tak třeba se časem trochu přeorientuješ na peříčka :))

    Měj se.

    Jirka
    Červen 6, 2018
  3. Hele! Ty jsi zazdil tyhle další fotky chřástala!! To je naprostá špica!!!

    Mouka
    Červen 5, 2018

Napište komentář