Na jedno téma

Listopad byl pro mě opravdu jen a jen na jedno brdo. Za celý měsíc se mi nepodařilo potkat jinou zvěř než muflony ( s jednou výjimkou tedy ). Takže kdyby v revíru mufloni nežili, neměl bych teď vůbec nic ke vložení. Ano, pravda je, že jsem občas, a to fakt velmi zřídka, viděl srnčí zvěř, ale ne tak, že by se dala fotit. Ale jiná zvěř se mi vyhýbala. Neviděl jsem ani vysokou ani prasata, dokonce ani lišku či zajíce. Možná někdy z auta, jak si teď zpětně vybavuji. Jednou jsem vlastně mezi prasata vlezl necíleně, při práci, ale v zarostlé pasece jsem je jen slyšel. Všechny ranní šoulačky vyšly naprázdno, naprosto. Na muflony jsem poprvé narazil taky náhodně. To když jsem po neúspěšném ranním pokusu vyšel na louky abych se podíval k jedné oplocence v kraji lesa a z dálky viděl tlupu na druhém konci luk. Přesun autem a pak krátký pochod linkou v houštinách. Povedlo se mi stihnout je před zatažením do porostu. Čekal jsem nějaké projevy říje, ale v tlupě byl klid, jen popásání, polehávání a pak typický mufloní chaos. Do lesa se pak vraceli snad jen třicet kroků ode mne. Ale mnoho fotek nemám. Jako obvykle je těžké fotit tlupu sedmdesáti kusů, které se neustále proplétají a mění formace.



Podobnou akci jsem si zopakoval příští ráno, ale to bylo horší počasí a tlupa byla dost daleko. A odešla směrem pryč ode mne, takže nic moc.



A pak vrchní louky osiřely. Ještě dvakrát jsem tam po ránu mrknul, nebyl tam ani kus srnčího. A tak bylo na čase podívat se na další lokalitu. Další ráno, když jsem přejížděl mezi revíry, byla tlupa vidět na spodní louce. Oni se totiž takhle přemisťují mezi vrchními a spodními loukami poměrně často. Když mi konečně čas dovolil vyrazit do lokality nad silnicí, našel jsem je v horní části paseky nad loukou. Ale odspodu je to na focení daleko a můj pokus o přiblížení, jako většinou tady, byl ne moc úspěšný.



Pak přišla ta jediná výjimka. Úplně náhodně, při cestě k benzince v Břidličné, všiml jsem si u jedné skládky dřeva za silnicí několika kusů holé daňčí zvěře. Ale bylo tak odporné počasí, že jsem se ani nepokoušel cokoliv vymýšlet. No a za dva dny stejná situace, ovšem počasí o mnoho lepší. Tak otáčím u fabriky auto, nenápadně parkuji v nájezdu na lesní cestu a opatrně se snažím šoulat do blízké zatáčky. Čtveřice zvěře už o mě ale asi ví, nebo něco tuší. Naštěstí se mi daří stihnout pár snímků.



No a další dny potom už přišla ta bílá nadílka a já neměl odvahu jet do nitra revíru. Podnikl jsem tedy docela náročnou pochůzku od hlaní cesty nahoru přes louky a lesem pod Měďákem a pasekami zpět. Bylo nádherné čisté sněhové pozdní ráno a já se těšil na stopy. Ale nikde nic, jen tu a tam stará zasněžená stopní dráha neurčitého druhu zvěře. Čerstvého nic. Rezignovaně se spouštím bučinou strmě k pasece v naději, že třeba tam něco bude. Nebylo. Začalo chumelit a já už jen myslel na to, abych byl co nejdřív u auta. A naráz z houštiny vlevo pode mnou vyklusaly do paseky muflonky. Jenže se dlouho nezdržely a opět se otočily do houštiny.



No tak nic, škoda, že nevyšli všichni a víc do prostoru. Do smrčiny za nimi nejdu. Scházím paseku k loukám, jsem už ve spodní třetině a najednou z houští těsně nad loukou přebíhají tři muflonky přes paseku do protější mlaziny. A pak další dvě a další. A už se to valí, jeden přes druhého. Nefotím, jen počítám. 72 mi vyšlo. Přemýšlím, kam asi tlupa míří. Mohla by se zarazit v malé pasečce za mlazinou, ale spíš projdou až do velmi rozlehlé, husté a prolámané smrčiny, jak to dělají obvykle. Jdu to prověřit, i když už mám docela dost chůze ve sněhu. Tohle snad ještě zvládnu. V pasečce si ověřuji správnost své úvahy, stopy vedou do smrčí. Otáčím se a už tedy konečně mířím k loukám a autu pod nimi. Vyjdu k mezi, v níž mám torzo krytu, který jsem užíval k focení u újedi a nechápu co vidím. Na louce dole v rohu se paství velká tlupa muflonů! Až po dvaceti minutách, když mě tlupa odhalí a odběhne do lesa, zjišťuji jak to vlastně bylo. Podle stopní dráhy vidím, že mufloni přišli přes "újeďovou" zarostlou loučku. Takže ve smrčině se ztočili obloukem doleva dolů, prošli porostem nad včelínem a před jedlovou oplocenkou nahoru přes tu zarostlou loučku a přes mez na velkou louku. Zajímavé...



Minulý víkend v revíru proběhla velká, možná dvoudenní naháňka. Spousta poplatkových lovců, autobus honců. Ani nechci vědět, jak to mohlo vypadat a co se odehrálo...

  1. Martine ahoj.
    Nemám co dodat, je že máš skvělé zážitky i fotky !!!
    S kamarádským pozdravem Václav. 🙂

    Václav
    Prosinec 10, 2023
  2. Honzo ahoj, já jsem si jistý, že jakmile nabereš kondičku, všechno doženeš a předeženeš;o)

    Martin
    Prosinec 9, 2023
  3. Hoj Martine!
    Tak aspoň mufloní zvěře sis užil dosyta. Fotky bezva, jako vždy :-).
    A danělky jsou parádní, už jsem je hodnotil i jinde.
    Já už téměř tři měsíce ani cvak, ničeho :-(, tak je u tebe se na co dívat :-).

    Mouka
    Prosinec 5, 2023

Napište komentář