Co přinesl začátek října

Tak nějak jsem doufal, že pomalu opadne houbařská mánie a do revíru se vrátí klid. Opravdu se díky chladnému a deštivému počasí houby počaly kazit a nové nepřírůstaly, ovšem pár nadšenců stále pročesává porosty dál. No jo, jsou na řadě václavky. Jelení troubení v prvním říjnovém týdnu už u nás nehrozí i bez houbařů a tak jen doufám, že potkám nějakého mladého jelínka, který se u nás zdržel po říji. Vlastně ještě posledního září se mi podařilo na jednoho natrefit v pasece zarostlé břízou. Poznal jsem ho hned, je to osmeráček, který doprovázel velkého desateráka 1.září.



Potom pár dní nic. Ale totální nic. Přitom počasí se umoudřilo a bývala i pěkná rána a také večery.



Až po pár dnech jdu takhle po jelení cestě. Zase marně, po kolikáté už? Jsem už v horní části, kde zbývá poslední paseka, relativně přehledná bez vysoké trávy. Tady málokdy něco bývá. Ale dnes vidím pohyb. Laň! je zataženo, světlo bídné a vzdálenost taky není dobrá.



Kousek před laní vidím rezavé tělo ve vysoké trávě, pomalu se šine k cestě. To bude jistě její kolouch. Laň se paství, tak zkusím počkat, zda kolouch vyjde na cestu. Ztrácí se v krajní vysoké trávě. Už už by se měl objevit. Mrknu ještě k lani. Sakra, už o mě ví. Tak honem, vylez! A najednou se z trávy vynoří paroží! Tak prdlačky kolouch, jelen to je.



Mladý osmerák se rozhlíží na všechny strany a tak mu neunikne, že laň obrací a volně kluše k mlazině. Neprchá, jen odklusává. Jelen neví co a proč, tak jde za ní. Volným krokem, naštěstí pro mě. Světlo je sice bídné ale než se jelen ztratí v mlází, mám nějaký dokument na vysoké ISO.



A pak zase pár dní nic. Marnost nad marnost. Ani ty muflony nepotkám, srnčí jen tu a tam odskočí. Jako toto ráno. Dlouho jsem myslel, že odskočená srna v pasece bude zase to jediné, co uvidím. Ale najednou, kde se vzala tu se vzala, kolem mlazinky v kraji paseky kluše vysoká. Ve vysoké trávě jde asi pět kusů holé. Jenže dost rychle a dost skrytě. Jen jedna laň stojí a hlídá mě, než ostatní přesadí linku a zmizí v březové pasece. A ta hlídačka samosebou stojí za jediným bukem, který v pasece je.



potom nabere tempo a mizí za ostatními. Tak fajn, viděl jsem, nefotil. Ale i tak dobrý. Popojdu deset metrů, kouknu znova k houštině a padá mi brada. Jelen jde ve stopě holé! Ale fakt jelen. Ihned poznávám svého známého z 1. září. Ale bohužel poznává i on mě. Naštěstí vydrží sérii snímků. Pak se kolos rozběhne neskutečně lehce a rychle mizí v břízách. Tak s tím, se kterým jsem toulky za jeleny začal, s tím asi i končím.

  1. Zdravím přátelé. Květo, Šumavu ti závidím, tam bych se rád podíval, kdyby to bylo do 150 km.
    Honzo, já tušil, že tě donutím něco napsat;o)
    Na to ISO se fotit dá, tak nějak hraničně. Tady konkrétně je jelen celkem OK, ale prekérku dělá to pozadí barevné, listí asi rozevláté, zkrátka tohle šumí i na 1600. Zlaté smrkové pozadí. No a proces mám protažení v PS, kde to odšumím nějak komplexně a pak ještě po zmenšení v Zoneru nějaké lokální odšumy u tohodle ISO udělám. Kdybych uměl vrstvy, možná i na tisk by to šlo;o)
    Tož díky za komenty a mějte fajn podzim!

    Martin
    Říjen 11, 2022
  2. Tak jsem tu říji také chtěla vidět, proto jsem se vydala na Šumavu. Stále tam pršelo a já byla ráda, že manžel vydržel alespoň moje hledání dětství. Takže jediného jelena, kterého jsem viděla bylo na Kvildě ve výběhu :o)) I tak mi to dalo práci :o)) Máš štěstí na krásné pány lesa, fotky jsou parádní a vyprávění též. Koukám jak máte krásně zbarveno, u nás se ještě zelená. Hezké dny, světlo i zážitky.

    Květa
    Říjen 11, 2022
  3. Tak dobře, napíšu něco jiného než „paráda“ :-).
    Ale když to tak fakt je! Ten osmeráček je nádherný a překvapuje mě, jak dobře ta sedmička kanon zvládá ISO 5000 se zoomem na celou délku, i když to nejspíš ještě projde nějakou úpravou ve fotošopu. Jakou?
    Třešničkou je samozřejmě ten JELEN, je to fakt macek. A ta jemná mlha je, předpokládám, z jeho nozder. To bych u zvěře také rád někdy vyfotil, zatím se nedaří.
    Tož co tam máš, Martine, dál? 🙂

    Mouka
    Říjen 11, 2022
  4. Ahoj.Každý den se nedaří,ali i tak super fotky a „pan“jelen,to je skvostné!Kam se hrabou ti všichni jeleni mocateráci na loukách za dne.Ti fotografové nemohli mít ani náznak zážitku,jaký jsi měl ty!!!

    Martin M
    Říjen 7, 2022
  5. Přesně, jak píše Jan – PARÁDA!!!!
    A ten desaterák, tak to je pan jelen!
    S kamarádským pozdravem Václav.

    Václav
    Říjen 7, 2022
  6. Paráda!

    Mouka
    Říjen 7, 2022

Napište komentář