Srnčí neříje

Po návratu z hor přišla víkendoá pauza, nikam se mi nechtělo. Ale to si mohu dovolit pouze s vědomím, že v pondělí zase nastoupím do"práce" a tzn. do lesa. Doufal jsem, že se rozjede srnčí říje a že paseky a lesy budou plné srnčího. Jak bláhové! Hned první objekt, který mi vlezl do hledáčku při prvním pondělním vstupu do revíru srnec nebyl. Prošel jsem loukou od auta k lesu, ta byla prázdná. S východem slunka vcházím do travnaté široké lesní cesty a po padesáti metrech cosi zahlédnu vlevo u mlaziny v zarostlém hrbu nad cestou.



Takže po vysoké z hor vysoká i tady? To si dám líbit! Teď jen, aby osmerák měl snahu vystoupit na travnatou cestu a neodešel doleva do houští. Naštěstí mé prosby vyslyšel...



Tak to byl parádní zážitek na úvod týdne, kéž by to takhle pokračovalo. Ale nepokračovalo. V pasekách odskakují jen srny se srnčaty, srnec nikde. Ani další ráno nic. Až na Jelení cestě příští jitro zachraňuje situaci jeden srnec, který přechází přede mnou a aniž by mě zaregistroval odchází po cestě přede mnou pryč.



Mrknu pak ještě v pozdním ránu k louce, tam je snec se srnou ale předaleko.



V pasece další ráno se mnou jeden šesterák vykýve, když jakoby nic přejde pás zarostlého klestu a pak si mě pěkně nadejde a kouká na mě jak ho hledám.



A tak z nouze cvakám nějaké to ptactvo a hmyzstvo a za celý týden z té říje nemám zhola nic.



A tak další rána opět opatrně procházím paseky a mýťáky, opět nic nevidím. Mířím lesní linkou k rozbité lesní asfaltce a koukám, cosi bílého přes trávu vidím. A hele ji, minulý týden mi přeběhla kolem auta, když jsem stál u lapače. A teď je i s mladými! A černými!



A najednou rachot a zleva, tedy z druhé strany cesty, vbíhá na scénu další daněla, hnědá. Aha, takže buď jsou mladí její, nebo má každá jedno. Ale že by obě měly černé? Možné to je a tatík těhle prcků je jistojistě černý daněk, co chodí Vaškovi na dvůr.



Tak to bylo milé setkání. Ale co s těmi srnci? Zkouším to na louky nad přehradou. Tam je jeden mladík, tam samotná srna. Dole pod mezí zase samotný mladý srneček, až tamhle úplně u vody je srnčí pár. Ale to je daleko, beru za vděk mladíkem poblíž.



No a to je dodnes fakt vše ze srnčí říje a tuším, že nic dalšího nebude. Je horko a navíc nemám sílu na nějaké večerní akce, které bývaly jistější.

  1. Díky kluci, nemusím mít furt plný kufr fotek ze srnčí říje že jo? Jsem ve finále spokojený. Aspoň je to pestřejší, no ne?

    Martin
    Srpen 11, 2022
  2. Martine ahoj.
    Ten název článku používáme snad každý rok 🙂 Nakonec vždycky máš skvělé zážitky ze srnčí říje i fotky. Máš to opět parádní, no a ta daňčí zvěř by se u nás už mohla usadit na trvalo a my bychom si mohli užít jejich říji 🙂 Je parádní, že jsou přírůstky!
    S kamarádským pozdravem Václav.

    Václav
    Srpen 10, 2022
  3. Ahoj. Tak koukám tobě se fakt nedaří 🙂 Honza už to popsal moc pěkně. Tak jen ať konec říje vyjde dle tvého přání a on vyjde. Při tvém zápřahu tomu prostě věřím.

    Měj se.

    Jirka
    Srpen 7, 2022
  4. Tak toho jelínka jsi dobře nachytal na švestkách 🙂 a dobře se ti představil.
    Aj srnčí máš, ti poslední i ve fajn světle!
    A o daňcích ani raději nemluvím …….. víla danělka, tmaví mladí, to je parádní kombinace!!

    Mouka
    Srpen 6, 2022

Napište komentář