Předjaří v revíru

Oteplilo se, sníh zmizel a já tím pádem ukončil snahy u újedi. Bylo na čase vydat se po stopách zvěře. První pokus o šoulačku moc nevyšel, ráno bylo zmrzlo a v linkách se vytvořil led. Proto se mi nepodařilo došoulat v jedné lesní cestě blíž k partě muflonů včas. Takže po čase mám jednu neostrou fotku muflonky, která ještě přecházela volným klusem, ostatní už sprintem. A jeden dokument krkavčího páru, který sledoval mě při mém sledování muflonů.



Nicméně mě to nabudilo k dalším pochůzkám, tentokrát byly na řadě horní louky. Bylo slunné ráno, kolem nuly ale na louce nic. Zkusím ještě mrknout na zadní díly za meliorák. A hele, tady se válí banda muflonů na raním sluníčku! Jenže daleko:o(



Napočítal jsem asi 25 kusů muflonek a mladých beranů, včetně známého Šaška. A za horizontem se objevily další kusy, dalších asi 15. A tak sedím v kraji smrčí a doufám, že se něco semele. Jenže už půlhodinu se jen leží a paství, navíc ani dokumenty na těch 250 m nejdou pořídit, pouhým okem vidím, jak se nad zemí tetelí hustý vzduch. Nemá to cenu, balím. Vstanu a celkem neopatrně vcouvám do mlaziny abych se ještě přes větve břízy z kraje podíval k bandě. A oni stojí a koukají směrem ke mně.



Tak teda počkám. Očekávaný úprk se nekoná, naopak, celá tlupa v řadě míří do houštiny nade mne. Tak to je super, ale mám co dělat abych něco stihnul, než všichni zmizí...



Další dny se ochladilo, nasněžilo a muflony jsem si zradil v mlazině, na louky nechodili. A tak přišla řada na jiný objekt. Nemohl jsem si nevšimnout při jízdách do nebo z revíru častého výskytu lišek na spodních loukách u silnice. A tak jsem to šel párkrát odpoledne zkusit, zatím bez valného úspěchu ale aspoň něco;o)



Tož zatím takhle;o)

  1. Ahoj. Tož je vidět, že jsi furt venku a dobře si užíváš. Dobře jsi popsal šaška. Zrovna chtěl jsem se na věk zeptat. Musí tam být asi rozumný hospodář, páč jinde by asi už ležel. Tož jsem zvědav na jeho další budoucnost.

    Měj se.

    Jirka
    Březen 13, 2021
  2. Náhodou to máš docela pestré focení! A sem tam i dobré :-)))
    Taky se zatím jen tak v brzkém jaru rozkoukávám, co kde roste, jen ten kovid to včil zaříznul. A zrovna v tu nejméně vhodnou dobu.
    Míveje se!

    Mouka
    Březen 10, 2021
  3. Květo ahoj a díky. A s tím světlem se teď potýkám denně, když je slunečno. Hodinu po východu se nedá na loukách fotit díky vlnícímu se vzduchu a to trvá až do západu, takže třeba dnešní muflony i lišky jsem vzdal ještě před bojem;o)

    Martin
    Březen 10, 2021
  4. Dravců jsi si užil, a hned jsi měl štěstí na oblíbence muflony.
    Krásné fotky muflonů jsi pořídil. To já tak úspěšná nebyla, skoro všechny fotky srn jsem smazala, bylo ostré světlo, a já jsem si s ním neuměla poradit. Měl jsi štěstí i na zrzavé krásky. V poprašku sněhu jim to také moc sekne. Co dodat – paráda.
    Hezké dny s dobrým světlem :o)

    Květa
    Březen 10, 2021
  5. Vašku ahoj, a ano, vidíš dobře, muflon je vrůstavý, bohužel. A Šašek je podivín, nesílí mu to a roste pomalu, na 5 let je to coby trofej bída. Ale zase je zajímavý:o) Díky a kurýruj se!

    Martin
    Březen 8, 2021
  6. Nazdar kamaráde.
    Jsem rád, že po dravcích se ti daří i v revíru se zvěří, pěkná podívaná !!
    S kamarádským pozdravem Václav 🙂
    Ten muflon, co ho máš samotného na fotce má odřenou srst od toulců, nebo blbě vidím …
    A šašek stále žije a drží se, jsem zvědav, jak dlouho ho nechají a jak ty jeho toulce budou vypadat za pár let, asi bude mít problém mezi stromy projít 🙂 )))

    Václav
    Březen 8, 2021
  7. Aha, tak to už asi vím…;o)

    Martin
    Březen 7, 2021
  8. Jsem tak trochu „cizí“ 🙂 ale taky se znám s Radimem Kalivodou. Před lety jsem četla je blog a díky jemu jsem objevila ráj ledňáčků. Už bohužel asi na psaní nemá čas. Zato jsem objevila Tvoje zajímavé zápisky s krásnými fotkami. Tak ať se daří 🙂

    Jana
    Březen 7, 2021
  9. Díky Jani, jsem rád, že se sem mrkne i někdo „cizí?“;o)

    Martin
    Březen 7, 2021
  10. I takhle moc pěkný i počtení. Těším se na další pokračování:-) Zdraví Jana

    Jana
    Březen 7, 2021

Napište komentář