Začátek května…

Tak nám začal květen. Snažil jsem se ulovit něco jiného, než muflony, ovšem jak to asi dopadlo, tušíte. Zase hlavně oni. Ale vůbec prvním květnovým snímkem byla liška. Jenže to není rozhodně snímek úspěšný. Jednak byla v lese tma, což by tak nevadilo, ale liška se nechtěla zastavit na rozumném místě a když už zasekla, tak obráceně.



A dalším úlovkem byl srnec, který vytáhl daleko ode mne na mufloní louce. I když jsem vzdálenost mezi námi zkrátil, nestačilo to na detailnější fotku, neboť mě zradil točivý vítr a zkušeného chlapáka mi zradil.



No a pak přišlo na ty muflony. Tentokrát jsem zkusil jinou taktiku a nadešel si tlupu lesem s dobrým větrem. Trocha té dřiny za to stála, neboť v tlupě se objevili i starší berani, někteří i velmi zajímaví a navíc mně známí z dřívějška (za chvilku se o tom zmíním konkrétně). Ležel jsem za padlou větví a nejprve pozoroval tlupu 38 kusů z dálky. Motali se jek Tataři v kukuřici, jednou se shrkli dolů k břízkám, pak zase dozadu ke kazatelnám a tak furt dokola. Ale nakonec doběhli kousek přede mě a já si zafotil do syta.



Tak to by bylo o focení muflonů. Kromě nich se mi okrajově do hledáčku dostaly i u mě nezvyklé modely, labutě. Když jsem jen tak na čumendu zašel k rybníku, byly tam čtyři. Chvíli jsem váhal, zda zajít do auta pro foťák, ale nakonec proč ne. Bylo to spíš o testu focení nasvětlené bílé na tmavé vodě při dopoledním světle.



No a zatím posledním úlovkem je mladý srnec, vidlák, který mi přišel do rány na loukách za Lomnickou špicí. Donutil mě k zálehu do promočené louky při teplotě kolem dvou stupňů a studeném severáku. Fuj!





PÁR POZNATKŮ O MUFLONECH

To poslední setkání s muflony, focení a domácí prohlížení fotek mě donutilo k listování v archivu, protože někteří berani mi byli povědomí.

ŠAŠEK - u tohoto muflona je to jasné, je nezaměnitelný díky tvaru toulců. Je to čtyř až pětiletý muflon s malým přírustem rohoviny. Potkávám ho často, již třetím rokem. Bohužel jeho první fotky jsme asi smazal, takže mám pro porovnání jen dva roky starou...



KRÁL - v současnosti asi nejsilnější beran v tlupě ( možná ne v revíru, protože vím z loňska o dvou větších, které ale od podzimu nikdo neviděl) a zjistil jsem, že jsem ho fotil vloni na jaře a tudíž mohu porovnat po roce jeho přírůst (foto)



TRHAN - tohoto muflona pozoruji čtvrtým rokem. Je snadno poznatelný díky nějaké vadě v srsti. Vždy měl holé boky s občasnými chuchvalci dlouhé srsti. Letos ovšem ty cáry srsti již nemá, ovšem holé boky jsou patrné stále. Navíc, i když je to teprve pětiletý muflon, vypadá v obličeji velmi staře. Ten obličej mě právě nyní zaujal a až po prohlídce fotek mi došlo, že je to známý Trhan.



Tak snad trochu té suché "statistiky" nevadí;o)

  1. Kluci díky za zastavení, jsem rád, že to trošku zaujalo;o)
    Mějte se všici parádně!
    M

    Martin
    Květen 10, 2020
  2. Ahoj, kde jaký hajný by se mohl od tebe učit. Máš ty muflony parádně zmáknuté . Hezké fotky, a ten srnec, co tě donutil lehnout je trochu posr… . S muflony se mi nedaří, když mám možnost, je severák …
    S kamarádským pozdravem Václav.

    Václav
    Květen 9, 2020
  3. Tak tohle se ti povedlo! Dobré čtení, s tím srovnáním to má grády!

    Mouka
    Květen 8, 2020
  4. Zajímavé srovnání. Rád jsem si početl.

    Štěpán
    Květen 8, 2020
  5. Ahoj. Suchá statistika vůbec nevadí. Ba naopak je super mít možnost vidět jak se zvěř vyvíjí. Je vidět, že jsi furt venku. No a labutě teda překvapily. 🙂

    Měj se.

    Jirka
    Květen 8, 2020

Napište komentář