Mufloní blázinec pod šedou oblohou

Tak jsem si vybudoval jakýsi kryt a zakrmil na újedi. To bylo v pátek odpoledne. Kryt mám na loňském"jestřábím"místě, což je spodní část luční enklávy. A ta enkláva je jednou ze dvou, kam občas vyjdou mufloni. A zrovna v pátek, když jsem za asistence Ketyny tloukl hřebíky do hranolků, čučeli na mě nějací berani z asi 200 m vzdálené stěny lesa. Tak já za nima lozím po kotárech a nemůžu je najít a když na ně nejdu, sami se připomenou. Sobota byla hnus hnusů, neděle sice od rána taky šedivá, ale alespoň poměrně teplá. Odpoledne vypouštím psa z auta, beru nějaké návnady a jdeme se mrknout, zda od pátku někdo navštívil újeď. Asi jen sojky, rohlíky jsou fuč, maso utrpělo jen pár sotva viditelných klovanců. Takže taky patrně sojčích. Nevadí, je čas, budu chodit občas na kontrolu a sem tam nběco přihodím, uvidí se. A tak se po krátké procházce pasekou a lesem usidluji v mezi na krátkou čekanou. Co kdyby mufloni vyšli na louku. Čekáme asi 20 minut, když v dálce vidím za horiztem nějaký pohyb. Jsou to hřbety dvou muflonů. ALe daleko. Vstávám abych viděl i za horizont, zda jich není víc. Není. Tak beru za vděk těmito dvěma pány.

Popojdou k ostrůvku, popaství se, jeden na minutu zalehne aby se zase otočili a namířili k lesu. Ale to už i já mířím k ostrůvku, což je vlastně jakýsi zarostlý hrbek v louce. Dostávám se sice blíž k jednomu z nich, ale furt nic extra.



Sleduji odbíhající berany a netuším proč tak rychle míří k lesu. Až se zvednu, je mi jasno, na louku s lesa vyběhla celá tlupa! Ale míří ode mne pryč, do úvozu u kazatelen. Docházím opatrně kryt horizontem k lesní stěně a za starými buky se snažím přibližovat k tlupě. Naráz vidím pohyb kousek před sebou a z lesa vybíhá muflonka a s ní beran. Míří k tlupě a mě je jasné oč jde. Holka je patrně říjná.

Ihned v celé partě dochází k pozdvižení. Snažil jsme se seč to šlo vše zdokumentovat, a opravdu nic než dokumenty z toho nevyšly. Světlo bylo proti mně, ISO 3200 a časy i tak 1/80-160 a vše stále v pohybu....



Mladá října muflonka nakonec pod nátlakem nadržených beranů odbíhá do lesa, já fotím ještě pár těch, kteří ji tam nepronásledovali a pak se opatrně vytrácím i s Ketynou. Tak pěkné divadlo to bylo, to tedy jo!



A krátké roztřesené video, točené z ruky ve stoje je tady:

  1. Lenčo, mufloni u nás žijí jen na určitých lokalitách, ne všude třeba jako srnčí nebo divočáci. Díky za zastávku;o)

    Martin
    Leden 14, 2020
  2. Paráda, Muflona jsem ještě nepotkala, asi chodím na jiná místa.

    Lenča
    Leden 9, 2020
  3. Ahoj Martine, snad Tě neurazím, ale já si myslím, že by ses měl přejmenovat na Martin Žatva. Hodilo by se k Tvým letošním celoročním žním 😉 Ať Tě štěstí neopouští! K.

    Karel
    Listopad 15, 2019
  4. Kluci díky, jen nějak tuším, nebo spíš vím, že se tohle už opakovat nebude.

    Martin
    Listopad 6, 2019
  5. Tak to je pěknej šrumec to video. Třeba ti budou chodit až před kryt.

    Jirka
    Listopad 5, 2019
  6. Ahoj Martine
    tak to je tedy parádní začátek, myslím si že nezůstaneš jen u toho, máš dobře našlápnuto – paráda!!!

    Václav
    Listopad 4, 2019
  7. 🙂 to video je až srandovní!
    Ale jinak začínáš mít s muflony úspěchy, stačí už je maličko lepší počasí. Supr!

    Mouka
    Listopad 4, 2019

Napište komentář