Náhodné setkání

Už dlouho se na mě neusmálo štěstí, po jelení říji jakoby byly revíry bez zvěře. Prakticky od jara jsem byl zvyklý na poměrně slušné vytížení fotoaparátu ( liščata, jezevci, srnčí, mufloni, vysoká) a najednou můj stroj zahálí! Již jsem tak nějak rezignoval, sice každé ráno kousek lesa projdu, ale už ani foťák z batohu nevytahuju. No a asi se přírody sželelo mé zbytečnosti a předložila mi alespoň malou náplast na trápení. Takže..
Jdu do smrkového lesa jen tak spočítat stromy napadené kůrovcem a případně doznačit další. Cestou pokecám s chlapama co vedle těží a za chvíli už kličkuji v mladší ale řídké smrčině. A nejednou se leknu. Jakýsi pták přeletěl nízko nad zemí mezi stromy a sedl na zem asi 10 m ode mne. Koukám, on je to ořešník! Sakra, že já si z auta nevzal foťák! Ale kdo by cokoliv čekal v místech, kde řeže pila, jezdí traktor a kousek níž i harvestor. A tak se podívám na krásného ptáka a jdu, abych zapoměl. Vykročím a čekám okamžitý ořešníkův odlet. Jenže ten se neděje! Pták jen povylétl na spodní větvičku jednoho ze smrků ale hned skáče dolů a nerušeně pochoduje mezi kmeny a u toho sbírá smrková semínka. No toto! A už červíček hlodá. Tak jo, zkusím. Do auta to mám cca 400 m přes rozbitou paseku do kopce, jdu. Vracím se asi za 5 minut a nevěřím, že bych ořešníka ještě našel. Světe div se, byl tam, kde jsem ho opustil. A tak jsem se vyřádil tak, že už jsem až nemohl. Běhal jsem za ním, hledal ho za stromy, dokonce jsem si lehl a on přišel sám ke mě tak blízko, že už jsem nezaostřil.A stále hledal semínka ze šišek, občas je i z nějaké šišky dobýval. No asi tuší, že časem to bude vzácná potrava...

  1. Martine, to s tím ořešákem nemá chybu !!!!
    Prostě super!!!

    Václav
    Říjen 20, 2018
  2. Neskutečný. Hodně vzácný setkání a moc pěkný fotky z toho vznikly. U nás ho sem tam vidím přelétnout, ale sedět na větvi jsem ho viděl naposled ještě jako kluk.

    Měj se.

    Jirka
    Říjen 19, 2018
  3. Martine, to je série jak sviňa!
    Na pařezu super, ten rozkročený na svahu taky …. a ostatní taky :-).
    Aspoň tě donutil sebou hejbnout :-))

    Mouka
    Říjen 18, 2018

Napište komentář