Tak co ta srnčí říje?

Těšil jsem se na to období, jakby ne. Ovšem po letitých zkušenostech vím, že ač se to zdá snadné, v mém případě je každý snímek srnčí zvěře v říji vydřený. No a nebyl bych to já, kdyby letos tomu bylo jnak ;o)
První pokusy jsem podnikl v pracovním revíru. V kraji remízu pod lesem jsem potkal zajímavého srnce. Dokonce se mi ho podařilo i nafotit a dokonce ! se mi fotka docela líbí. No jo, první vyhrání...
srnec1 srnecweb O kus dál už byla i akce, to už na ostrém slunci a s jinou atmosférou, tedy spíš bez atmosféry. Navíc ve špatném úhlu. Stál jsem za nesečeným pásem v jinak pokosené louce, z lesa vyklusalo srnče a za ním v patách mladičký srneček. Stvoly a květy starčeku mi mnoho nedovolily, tak vznikl jen dokument. Jako ostaně už pak po celý zbytek říje.
s+s špic srnčelouka Kromě pracovního revíru, táhlo mě to i do míst mého mládí, k Dolině. Tam jsem jeden večer obeznal 6 srnců a všichni byli slušní šesteráci. A všechny jsem si pokazil :o(
dolina dolina1 Na Dolinu jsem vyrazil i ráno, viděl jsem dost zvěře, krom jiného i laně s kolouchy v žitě a pěkného srnce.
dol5 dol1 dol3 Fotograficky se ale nedařilo.
O dvou marných pokusech v kdysi bohatě zasrnčeném revíru nad městem u Kozince se snad ani zmiňovat nebudu. Jediný model při čekané byla má trpělivě se mnou čekající Ketyna.
koz1 V lokalitě "U sloupů" sice nějaká zvěř byla, ale srnčí reje se odehrávaly za šera a později ráno jen tu a tam v dáli přetáhl kus. Ani ta liška se mnou nechtěla spolupracovat.
li A tak ještě jedna večerní návštěva u hrachu, kde mě zarazil plůtek okolo celého pole, proto jsem jen nakoukl na louku dolů k lesu. A dobře jsem udělal.
véska1 véska2 véska4 No a další ráno opět na Dolinu, kde mě stále láká v trofeji dobrý srnec. Dopadlo to asi takto:
dolina5 dolina6 dolina4 dooina4 Jasně, srnec mě odhalil, ačkoliv se srnou ležel otočen ode mne. A naráz byl po mé pravé ruce kam si šel pro vítr a já nemohl pořádně ležíc fotit skrz trávu. Takže takto vypadá ve zkratce můj souhrn, snad prozatímní. Ta zkratka je ale ve skutečnosti mraky hodin, tlupa kilometrů...

  1. Ahoj Martine, krásně sis to taky užil. Máš tu nádherné fotky, neříkám že všechny. Některé jsou jen pěkné 🙂 Rád jsem se zastavil, tak a ještě pokračujem, ne?

    Jan Ovesný
    Srpen 13, 2017
  2. Ahoj kluci a díky za zastavení. Nějaké pokračování určitě bude, i když zase jen tak „bez zázraku“.
    Mějte se všici – Honzo, Vašku, Peter, Štěpáne, Jirko…Jarmilo;o)

    Martin
    Srpen 12, 2017
  3. No tak to jsou teda hodně luxusní dokumenty. 🙂 Co já bych za jednu takovou dal. Martine parádní fotky a nádherně popsaný zážitky z říje a jak píše Václav ještě není konec. Tož přeji ať se ještě zadaří.

    Ahoj.

    Jirka
    Srpen 12, 2017
  4. Ahoj Marťo, tak ty už si to ukončil nebo ještě děláš nějakou „dvojku“? :-). Moc hezké snímky hezké zvěře!

    Štěpán
    Srpen 11, 2017
  5. Martine, paráda! Většinu fotek jsem neviděl, ani jsem netušil, že jsi byl tak úspěšný. Skvělé to máš.

    Mně se vůbec nedaří, kolik já teď „zabil“ hodin všude možně a nikde nic. Ne, že bych špatně vyfotil, ale nic jsem ani neviděl. Dám se na ryby.

    Mouka
    Srpen 9, 2017
  6. Marto v Tvojom prípade sa vždy oplatí počkať si na nové fotky a príbeh. Nevidím medzi tými fotkami žiadny dokument. Sú to všetko fotecky podľa môjho vkusu.Tu u Teba si vždy prídem na svoje. Nech sa Ti darí priatelu.

    Peter Kralik
    Srpen 8, 2017
  7. Ahoj Martine, přesně. Ač se to zdá snadné, tak není.
    Aspoň jak píšeš pro tebe, tak ale i pro mě.
    Fotky máš pěkný a zážitky máš také, vysokou jsi viděl. V podstatě jsi byl ve zvěři a hodně.
    Říje ještě nekončí, třeba přijde finále 🙂
    Já tomu věřím.

    Václav
    Srpen 8, 2017

Napište komentář