Na lesní dálnici

V lese je pocukrováno! Sedím v autě zaparkovaném u lesní asfaltky, dojedl jsem svačinu, dopíjím čaj. Ještě kouknu na foťák s cílem promazat předdvacetiminutové setkání s mladším muflonem v probírce pod cestou.
m2 K setkání došlo v husté smrčině, fotil jem na vysoké ISO s dlouhým časem, přes větve. Takže fotky na nic, do koše. Dvě nejvydařenější ponechávám pro případ. Odkládám foťák, beru mapu a šustím s ní na palubce. Periferně cosi zahlédnu vpravo v probírce. No jo, na cestu vyskakuje mladičký muflon. Honem, zmatek, mapa letí dozadu, foťák zezadu dopředu, oko k hledáčku. Beránek stojí na cestě a je nervózní. Stejně tak i já, mám zaaretované zoomování, ohnisko dole. Napravuji a ještě přecvaknout hodnotu citlivosti. Ale to už muflon odskakuje na břeh v kraji lesa. Jeden cvak ze špatného úhlu stihnu...Sakryš, nedaří se!
Beru batoh a vyrážím lesem abych záhy navázal na širokou lesní cestu - magistrálu. Často mi nabídne něco zajímavého k podívání, občas i k focení. Vede mezi bukovým a smíšeným lesem, mladším. Takovým porostům lesáci říkají "pluska". Cesta je téměř rovná, jen mírně zvlněná s jednou mírnou zatáčkou. Na plusky navazují houštiny a poté paseka s oplocenkou. K té dnes ovšem nedojdu.Nejprve mi mezi houštinami přešel mladík, známý ze silničky.Snažím se ho cvaknout při přesazování magistrály, ale ne, nic z toho...Sakryš, nedaří se!
Opatrně popocházím dál, sníh tlumí šustot kroků v listí. Vlevo i vpravo jsou přede mnou husté smrkové porosty. Posledně v té levé funěli na mě divočáci. Dnes nic. Prozkoumávám i tu vpravo, tam jsme zase před týdnem zvedli s kamarádem Vaškem tlupu muflonů. Ale jo, cosi se tam hýbe! Muflon? Srnčí? Nene, je to tmavé a zdá se to být větší. A míří to volným krokem k šlajzně...Sakryš, zadaří se?
j j0 Dech se mi tají, fotím mladého jelena na pár kroků. Vím, že technicky to bude peklo, tmavé tělo zvířete v kombinaci s prosvětleným pozadím. Jelen popojde do prostřed magistrály a zkoumá mě.Zkracuji ohnisko a v hledáčku si všimnu, že vzadu za jelenem se něco hýbe. No, tak tenhle obraz v hledáčku se mi moc líbí!
j1 j3 Jelen nerušeně přetahuje do protější mlaziny a já jdu zkusit najít ty, kteří mi zpestřili pohled v hledáčku;o) Daří se mi to až za hodnou chvíli, bohužel vítr mě prozradil... Sakryš, už se zase nedaří!
mb Na návštěvě u kamaráda Vaška pak testujeme jeho nového mazlíka, nový canon 7DII. Krásný strojek, mohutný a tichý, rychlý a málošumný;o)
z1 Snad se s ním Vencovi bude dařit více než mě poslední dobou. I když na dnešní setkání na magistrále si nemohu stěžovat ani omylem!!!

  1. Ahoj Jirko, Štěpáne. Jasně že to byl fajn zážitek, a tak tajně jsem i doufal, že by se mi něco takového mohlo přihodit;o)

    Martin
    Prosinec 12, 2016
  2. Jelínek suprovej na tom sněhu a sis to určitě užil.

    Jirka
    Prosinec 9, 2016
  3. No super. Pěkná sešlost!

    Štěpán
    Prosinec 9, 2016
  4. Martine, ten jelínek nemá chybu! Fajn setkání určitě, žejo. Zimní prostředí je neobvyklé.

    Mouka
    Listopad 29, 2016
  5. No tak to já smekám a blahopřeji!!!
    Moc krásný zážitek doprovázený hezkými fotkami – super !! 🙂

    Vaclav
    Listopad 28, 2016

Napište komentář